вторник, 5 сентября 2017 г.

Українці заснували у Польщі півсотні компаній

Асоціація українського бізнесу в Польщі нараховує 48 польських компаній, заснованих українцями. Про це розповідає голова правління Ярослав Романчук.
За його словами, близько 60% бізнесу працює активно, вони зуміли знайти себе на європейських ринках. 25 % - працюють, але ще не закріпилися. 15 % - не зуміли реалізувати свої стратегії, - повідомляє radiosvoboda.
Процес появи таких компаній почався три роки тому через події на сході України. Більшості українських підприємців, які останніми роками почали працювати в країнах ЄС, а передусім у Польщі, бізнес вдався.
Водночас Романчук стверджує, що немає підстав говорити про якусь масову еміграцію українських бізнесменів за кордон. За його словами, в Україні є перші паростки позитивних зрушень. У міжнародних рейтингах Україна щодо швидкості ведення бізнесу та часу реєстрації нового підприємства перебуває на 32-му місці, а Польща – на 85-му.
"На сьогодні 90 відсотків, а може й більше, власників бізнесу не емігрують, вони або там наймають управлінський персонал, або відправляють найманий персонал. Дуже мало тих, хто переїжджає повністю – з сім'ями – і закриває бізнес в Україні. Тобто, сьогодні, щоб започаткувати бізнес у Європі, працювати там, нема потреби переїжджати. Треба сказати, що це, напевно, хибне уявлення, що бізнес емігрує з України. Ринок України надзвичайно цікавий, привабливий", – каже Романчук.
Ярослав Романчук також розповів, на чому наголошує, коли розмовляє з українськими підприємцями, які зібралися робити бізнес у ЄС.
"На жаль, в Україні ще не до кінця працює право, в нас у більшості випадків громадяни й бізнес звикли домовлятися, а не базувати свої відносини на праві. Я кажу це з жалем, але зараз ситуація змінюється. На Заході інакше: все базується на праві, коли західний бізнес приходить в Україну, то в них є проблеми з тим, щоб пристосуватися до тих умов ведення бізнесу, які є в Україні. І маємо зворотну ситуацію, коли український бізнес виходить на європейський рівень. Я завжди їх переконую, що не можна переносити правила ведення бізнесу в Україні на європейський ринок, бо вони там не працюють", – зазначив керівник Асоціації українського бізнесу в Польщі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий