четверг, 7 сентября 2017 г.

МЕДИЧНА РЕФОРМА: ЯК ДІЯТИМУТЬ ГОСПІТАЛЬНІ ОКРУГИ ТА ЯКІ ПОСЛУГИ ЛІКАРІВ СТАНУТЬ ПЛАТНИМИ

Парламент має розглянути пакет документів щодо медичної реформи. 

Електронні картки, госпітальні округи та пакети послуг. Сьогодні є шанс, що Верховна Рада проголосує реформу охорони здоров'я в другому читанні. І чи залишиться суть реформи хоч приблизно такою, якою вона була два місяці тому, після проходження всіх комітетів та доопрацювань, невідомо.

Якою планували чиновники реформу спочатку, ідеться в сюжеті програми "Сніданок з "1+1".

Близько 3 млрд грн - саме стільки перераховують щороку українці у вигляді податків на утримання медичної галузі. Медична реформа передбачає, що жодна копійка не витратиться марно. Для цього всю вітчизняну медицину розділять на госпітальні округи.

У кожному такому окрузі буде щонайменше одна багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування першого або другого рівня. Медзаклад першого рівня буде надавати хірургічну та реанімаційну допомогу. Доліковувати пацієнтів та надавати планову медичну допомогу будуть в лікарнях другого рівня.

Згідно з реформою, кожну область поділять на 3-5 госпітальних округів. Центром стане місто, з населенням не менше 40 тисяч. Дорога до нього повинна становити не більше 60 кілометрів або займати годину поїздки. А керувати госпітальним округом будуть госпітальні ради. До складу яких увійдуть представники місцевих громад, медичних установ, обласних адміністрацій та Міністерства охорони здоров'я.

Повністю безкоштовним буде "зелений" пакет послуг - невідкладна, первинна та допомога в останні дні життя. Також безкоштовними будуть пологи, лікування дітей до 14 років. У рамках "синього" пакету за послугу доведеться частково доплачувати з власної кишені. Скільки саме - поки невідомо. Так само, як і які послуги увійдуть до цього пакету. А ось повністю заплатити доведеться за естетичну медицину, дорослу стоматологію (крім невідкладної допомоги) та звернення без направлення.

Зміняться і механізми лікування. По-перше, сімейний лікар буде у кожному населеному пункті. Всі медики будуть лікувати за європейськими протоколами, що регулюють методи лікування і ліки, які виписує лікар. Та й зарплатня працівників галузі зміниться. Після реформи медик стане отримувати не ставку, а виплату за кожного полікованого пацієнта. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий